Waarom kwaliteitsvolle voeding

Op 27/11 interviewde De Inspecteur, Sven Pichal op Radio 2, Professor Hesta van de Universiteit Gent, in verband met de effecten die kwalitatieve voeding kan hebben op de gezondheid van katten.

Het volledige relaas lees je hieronder.

Kan dierenvoer spectaculaire effecten hebben (op energieniveau, huid en vacht)?
De voeding die u geeft aan je kat is natuurlijk heel belangrijk voor de gezondheid van je kat. U zal natuurlijk het grootste effect hebben als je van een lage kwaliteitsvoeding overschakelt naar een meer hoge kwaliteit van voeding. Hoe beter de kwaliteit van uw voeding, hoe beter verteerbaar dat die voeding is, hoe minder afvalstoffen dat er moeten uitgescheiden worden en dus hoe kleiner de hoeveelheid stoelgang die uitgescheiden wordt.

Kan ander kattenvoer je kat dan ook energieker maken of ze een gezondere huid en vacht geven?
Energieker maken, dat is misschien eerder subjectief en iets moeilijker. Huid en vacht is zeker mogelijk. Om een goede huid en vacht te hebben heb je heel veel verschillende voedingsstoffen nodig, denk maar aan de eiwitten die bepaalde aminozuren bevatten, bepaalde essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen, spoorelementen. Dus als je een complete en uitgebalanceerde voeding gaat geven dan ga je dat ook merken aan de vacht. Dat vraagt natuurlijk wel tijd, de tijd die nodig is voor een haar om te groeien, van wanneer het geschoren is tot wanneer het volgroeid is. Dat duurt natuurlijk wel een tijd dus die effecten op huid en vacht, die ga je vooral zien op langere termijn. Effecten op die stoelgang, dat is iets dat je heel snel kan zien. Dan spreken we over dagen dat je zeker duidelijk het verschil kan merken.

Er zijn ook verschillen in prijs. Is goedkoop even goed als duur?
Ik denk dat we er kunnen van uitgaan dat in Vlaanderen, traditionele commerciele voedingen, dat die allemaal evenwichtig en uitgebalanceerd zijn.  Maar natuurlijk zullen er toch ook verschillen zijn tussen goedkopere en duurdere voedingen. Bij de duurdere voedingen zal de kwaliteit van de gebruikte ingredienten natuurlijk wel wat hoger liggen wat dan natuurlijk weer zijn weerslag kan hebben op de verteerbaarheid van de voedingsstoffen, want je dan kan zien in de stoelgang, zoals daarnet gezegd. Bij duurdere voedingen gaat men ook zien dat bvb men gebruik maakt van “functional foods”, dat zijn supplementen die toegevoegd worden en die kosten natuurlijk ook allemaal geld. Die zijn niet goedkoop. Bijvoorbeeld, een supplement om de gewrichten te ondersteunen  bij oudere katten, bepaalde vezels die kunnen gesupplementeerd worden in die voedingen enzovoort…

Heel wat mensen geven tafelrestjes aan hun poezen. Een goed idee?
Dat is eigenlijk niet zo’n goed idee want onze katten zijn stricte carnivoren. Vele katten worden echter beschouwd als een deel van het gezin en mensen gaan dan denken dat ze dezelfde voedingsgewoonten hebben. Maar katten hebben andere voedingsstoffen nodig dan mensen. […] Het gaat er allemaal om wat je juist gaat geven en hoeveel je gaat geven. Dus in principe als je een uitgebalanceerde voeding gaat geven, dan moete alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de kat daarin zitten. Als je te veel extratjes geeft, dan kan je eigenlijk die uitgebalanceerde voeding in onevenwicht gaan brengen en dat kan dus leiden tot onevenwichten in voedingsstoffen maar ook bvb tot overgewicht als je dat er allemaal bovenop geeft.

Is je kat melk geven verstandig?  Melk en kat zouden geen goede vrienden zijn.
Dat klopt inderdaad. In melk is suiker aanwezig en een volwassen kat, in tegenstelling tot een kitten, kan die melksuikers niet zo goed verteren dus als je teveel melk geeft, dan kan je kat diarree krijgen.   

Hoe komt het dat gecastreerde katten dikker worden na castratie, ook al blijven ze evenveel krijgen?
Een kater of een katting die gesteriliseerd wordt, die gaat minder energie nodig hebben. In de literatuur zien we dat de energiebehoefte met gemiddeld 30% kan dalen, een redelijk groot effect op die energiebehoefte. Je moet dus gecastreerde katten mindere energie geven maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat alle voedingsstoffen die die kat nodig heeft, dat die die wel binnen krijgt in die kleinere hoeveelheid. Dus eigenlijk is het nog beter om een aangepaste voeding te geven voor gesteriliseerde katten want dat is eigenlijk beter dan gewoon minder geven.   

En laat je de tussendoortjes beter vallen of zit daar ook werkelijk iets voedzaams in voor de kat?

Zoals daarnet gezegd is iets extra geven in principe niet nodig als je een uitgebalanceerde voeding geeft aan je kat maar we weten natuurlijk ook wel dat veel mensen graag iets extra geven en wij hanteren daarom een  regel van niet meer dan 10% van de energiebehoefte te geven onder de vorm van extratjes, tafelrestjes, snoepjes enzovoort.  En je kan ook een kat belonen op een andere manier door ermee te spelen, door ze te aaien.