Overgewicht

30 à 50% van onze huisdieren kampt met overgewicht. Onvoldoende lichaamsbeweging in combinatie met overvoeding zijn vaak de boosdoener.

Een hond dient over het algemeen minimaal twee keer per dag uitgelaten te worden. Honden hebben die beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en om verveling te voorkomen. Afhankelijk van het ras, leeftijd en conditie kan het zijn dat een hond wat vaker of langer uitgelaten dient te worden.

Wat betreft overvoeding zijn er twee factoren die spelen. Enerzijds gaan eigenaars bij de voedingsrichtlijn op de verpakking van hun voeding vaak uit van het huidige gewicht van hun hond in plaats van het doelgewicht te nemen. Daarnaast speelt het toedienen van snacks, hoe onschuldig ook bedoeld, eveneens vaak een nefaste rol.

Doelgewicht

Alle huisdieren hebben, afhankelijk van ras, geslacht en leeftijd een doelgewicht (zie voor honden de richtlijnen per ras en geslacht volgens Ugent).  Afhankelijk van lichaamsbeweging en metabolisme kan dit doelgewicht worden vertaald in een dagelijke hoeveelheid voeding die je huisdier nodig heeft. Grote huisdieren hebben meer nodig, niet-actieven huisdieren minder, doorjagers meer, etc… Net zoals bij ons zeg maar.

Het concept van doelgewicht wordt echter vaak misbegrepen door veel eigenaars. Het doelgewicht is het gewicht dat je hond of kat idealiter zou moeten hebben, wanneer het geen last heeft van overgewicht. Het is volgens dit gewicht dat je je huisdier zou moeten voederen. Echter, de meeste eigenaars vertrekken vaak van het huidige, effectieve gewicht van hun huisdier, hetgeen dus tot 50% van de gevallen hoger is dan het doelgewicht. Zo wordt overgewicht alleen maar verder in de hand gewerkt, ook al geef je een “light” voeding. 

Snacks

Daarenboven houden veel eigenaars geen rekening met de snacks die ze geven aan hun geliefde viervoeters. In 2011 publiceerde Hills onderstaande, verhelderende grafiek. 

 

Hond van 10 kg
 
Gemiddeld persoon
 
Kat van 5 kg
 
Gemiddeld persoon

25g kaas
=

2 grote muffins

25g kaas
=

3,5 hamburger

1 koekje
=

1 chocoladereep

1 chipje
=

0,5 chocoladereep

2 plakken salami
=

1,5 hamburger

 

Op zich is er niets verkeerd met het toedienen van dergelijke snacks, zolang deze maar occasioneel worden toegediend, EN dat men beseft dat deze snacks reeds een goed deel van energiebehoefte van je huisdier tegemoet komen. Dit betekent: die dag hoeft je hond of kat dan niet meer zijn dagelijkse portie voeding te krijgen.

Wil je weten hoe je wel de juiste hoeveelheid voeding kan geven aan je huisdier, rekening houdend met doelgewicht en de snacks die je nu en dan geeft, check dan onze voedingssimulator voor honden of voor katten.